Într-un alt an record pentru energie solară, SolarPower Europe estimează că instalațiile fotovoltaice în Europa au crescut cu 47% în 2022, de la 28,1 GW în 2021 la 41,4 GW în acest an. Germania a instalat cel mai mult cu 7,9 GW, urmată de Spania cu 7,5 GW și Polonia cu 4,9 GW. Pentru prima dată, primele 10 piețe solare europene au adăugat toate cel puțin 1 GW.
Germania a instalat din nou mai mult solar decât orice altă țară europeană, adăugând 7,9 GW. Spania a urmat foarte aproape cu 7,5 GW de noi instalații, iar Polonia a încheiat primele trei cu 4,9 GW. Trecerea Poloniei de la contorizarea netă la facturarea netă în aprilie 2022, combinată cu prețurile ridicate la energie electrică și un segment de utilități în creștere rapidă, a contribuit la performanța sa remarcabilă pe locul trei.
Țările de Jos (4 GW), Franța (2,7 GW), Italia (2,6 GW), Portugalia (2,5 GW), Danemarca (1,5 GW), Grecia (1,4 GW) și Suedia (1,1 GW) completează top 10 solar, toate peste borna GW conform estimărilor SPE. În timp ce primele cinci piețe din UE rămân neschimbate față de 2021, Portugalia și Suedia au intrat în top 10 în detrimentul Ungariei și Austriei. Portugalia s-a alăturat clubului GW pentru prima dată datorită creșterii anuale impresionante de 251%, în principal datorită creșterii mari a energiei solare la scară de utilitate.
Italia, pe de altă parte, revine în sfârșit la grupul GW după ce a adăugat o creștere estimată de 2,6 GW, o creștere de 174% de la an la an.
„Segmentul fotovoltaic la scară mică a întărit piața, datorită schemei favorabile de stimulente Superbonus de 110% a țării și prețurilor ridicate ale energiei electrice, care au îmbunătățit atractivitatea modelelor de afaceri de autoconsum”, se arată în raport.
Capacitatea totală de energie solară a UE a crescut cu 25%, de la 167,5 GW în 2021 la 208,9 GW în 2022, potrivit SPE. Organismul din industrie estimează că creșterea anuală a PV în Europa va fi de 53,6 GW în 2023 și de 85 GW în 2026, conform scenariului său „cel mai probabil”. Aceasta înseamnă că piața solară din UE se va dubla cu peste patru ani, ajungând la 484 GW până în 2026.
Cifrele sunt clare. Solarul oferă Europei un colac de salvare în mijlocul crizelor energetice și climatice. Nicio altă sursă de energie nu crește la fel de rapid sau de fiabil ca solarul.
Construim o Europă sigură, verde și prosperă pe baza energiei solare.
Raportul evidențiază, de asemenea, cinci domenii cheie pentru pregătirea Europei pentru energie solară: extinderea grupului de instalatori solari, menținerea stabilității reglementărilor, îmbunătățirea stabilității rețelei, simplificarea procedurilor administrative și consolidarea producției europene.