Ce este energia verde?
Energia verde provine din tehnologii de producere a energie regenerabilă care folosesc în mod diferit resurse naturale, cum ar fi energie solară (provine de la lumina soarelui), energia eoliană (de la vânt) și energia hidroelectrică (prin utilizarea fluxului de apă).
Considerăm energie verde doar resursele care nu dăunează mediului înconjurător, așa cum întâlnim în cazul combustibililor fosili. Asta înseamnă ca nu toate sursele utilizate de industria energiei regenerabile sunt “verzi” – generarea de energie care arde materiale organice din pădurile durabile poate fi regenerabilă, dar nu este neapărat verde din cauza cantității mari de Co2 produsă prin procesul de ardere.
Sursele de energie verde sunt generate constant, în mod natural de mediul înconjurător, spre deosebire de combustibilii fosili (gazul natural sau cărbunele) care pot dura milioane de ani pentru a se dezvolta. În plus, sursele verzi evită operațiunile de minare/foraj care la rândul lor sunt dăunătoare ecosistemului.
Tipuri de energie verde
Energia solară este cel mai cunoscut tip de energie regenerabilă fiind produsă de panouri fotovoltaice care captează lumina soarelui și o transformă în energie electrică. Energia solară a devenit suficient de accesibilă pentru a fi utilizată atât în scopuri casnice, precum iluminarea, încălzirea locuinței și apă caldă, cât și la scară mare pentru companii industriale.
FOTON PLUS te ajută să faci tranziția către energia solară pentru afacerea ta!
Acest tip de energie este folosit de regulă în zonele fără posibilitate de conectare la o rețea clasică și aflate la altitudini mai mari, bazându-se pe puterea fluxului de aer ce împinge turbinele instalate pentru a genera electricitate.
Energia Hidroelectrică este cunoscută și sub denumirea de hidroenergie care utilizează fluxul de apă din râuri, pâraie sau baraje pentru a produce energie electrică. Mai exact, folosește energia potențială a apei la o anumită înălțime a albiei râului pentru a o transforma în energie mecanică în punctul cel mai de jos al albiei râului și ulterior în energie electrică.
Ce este un sistem fotovoltaic?
Sistemul fotovoltaic este compus din unul sau mai multe panouri solare care folosesc energia soarelui pentru a genera electricitate. Panourile solare au dimensiuni diferite, de la cele care pot fi instalate pe acoperișuri sau cele portabile până la cele masive, folosite în parcurile fotovoltaice.
Panourile solare (cunoscute și sub denumirea de Panouri Fotovoltaice – PV) folosesc tehnologia semiconductoare pentru a converti energia produsă de lumina soarelui în electricitate pe care o poți folosi direct, stoca în acumulatoare sau transmite în rețea.
Un panou fotovoltaic este format dintr-un număr mare de celule, realizate din straturi din material semiconductor, cel mai frecvent din siliciu, iar când lumina lovește acest material se generează un curent electric.
Aceste panouri nu necesită lumina directă a soarelui pentru a funcționa, de aceea creează electricitate și în zilele înnorate. Cu toate astea, cu cât soarele este mai puternic, cu atât produce mai multă electricitate.
Cât produc și ce elemente conțin panourile fotovoltaice
Un sistem solar fotovoltaic este format din mai multe panouri, fiecare generând între 355W și 650W (în funcție de modelul ales) în lumina puternică a soarelui. Un sistem conține între 10 și 20 panouri și generează curent continuu (DC). Această energie electrică poate fi folosită pentru consumul propriu sau poate fi exportată în rețea.
Pentru a beneficia de producția maximă a acestor sisteme, panourile trebuie amplasate pe un acoperiș sau o zonă neumbrită, orientată spre sud. Acoperișurile orientate spre nord nu sunt recomandate, iar cele orientate spre est sau vest ar putea produce cu aproximativ 10-30% mai puțină energie decât unul orientat spre sud. Orice clădire sau copaci pot deveni obstacole și pot avea un impact negativ asupra performanței sistemului.
Un sistem fotovoltaic cuprinde: panouri fotovoltaice, structura de montaj a panourilor fotovoltaice, invertor solar, contor inteligent, modul de comunicație, materiale pentru conexiuni, tablou electric curent continuu/curent alternativ și acumulatori.
Avantajele panourile fotovoltaice
Dezavantajele panourilor fotovoltaice
Fiecare tehnologie vine și cu unele minusuri și compromisuri. Dezavantajele panourilor fotovoltaice sunt mult mai mici în comparație cu beneficiile pe care le aduc.